5.8 C
Zator
środa, 21 października 2020
- REKLAMA -
strony www dla noclegów

Szczęśliwe jelita- radosne życie.

Musisz przeczytać

#ZATOR Poważny wypadek. Lądował śmigłowiec

18 października 2020 po godzinie 20.00 służby ratunkowe interweniowały w związku z wypadkiem drogowym do którego doszło w Zatorze na ulicy Grabskiego. Jak wstępnie ustalili...

Od 17.10 Powiat oświęcimski w czerwonej strefie, co to dla nas oznacza?

Od soboty, 17 października, w całym kraju obowiązywać będą nowe zasady bezpieczeństwa. Poszerza się również lista powiatów, które wejdą do strefy czerwonej. Łącznie zakwalifikowało...

Dziś ostatni dzień zabawy w Energylandii. Odwołanie Winter Kingdom

W związku z wprowadzeniem w powiecie oświęcimskim czerwonej strefy oraz restrykcji z nią związanych, dziś 16 października będzie ostatnią szansą na wizytę w Energylandii. Władze Parku...

Ankieta dla mieszkańców i turystów na temat obszaru Natura 2000

Zapraszamy Państwa do wypełnienia kolejnej ankiety na temat obszarów Natura 2000 w Dolinie Górnej Wisły oraz projektu LIFE.VISTULA.PL. Tym razem jest ona skierowana do mieszkańców regionu...
- REKLAMA -

„Wszelka choroba ma źródło w trzewiach” – twierdził już w starożytności Hipokrates, a współczesna nauka potwierdza jego hipotezę. Nieudane odchudzanie, kłopoty z cerą i trawieniem, czy nawracające zapalenia zatok, to tylko część dolegliwości, za które odpowiada mikrobiom przewodu pokarmowego, na który składają się wirusy, bakterie i grzyby. I choć od czasów Hipokratesa sporo zmieniło się w rozumieniu przez człowieka mikroświata drobnoustrojów, to nadal niewielu z nas docenia rolę, jaką pełnią one w naszym organizmie.

Może masz pierwsze objawy źle pracujących jelit jak wzdęcia, przelewanie w brzuchu, trudności ze wstawaniem rano, nieprzyjemny zapach z ust, problemy skórne, skurcze mięśni? To dopiero początek. Po kilku latach dojdą problemy z zasypianiem, emocjonalne a potem dochodzi do książkowych chorób. Lepiej na to nie czekać i warto już teraz zastosować dobrą i sprawdzoną profilaktykę.

Jesteś tym co jesz i tym co strawisz i wchłoniesz.

Twoja skóra wymienia się co 28 dni.

Twoja wątroba potrzebuje 300 do 500 dni na regenerację.

Twoje kości odnawiają się co 10 lat.

Komórki niezbędne do tych procesów, organizm tworzy sam, bazując na składnikach, których mu dostarczasz. Obecne żywienie jest jałowe. Uzupełnianie codziennych porcji w ekstrakty odżywcze jest już koniecznością.

Jelita to siedziba setek miliardów drobnoustrojów.

Co powoduje zaburzona flora bakteryjna w jelitach?

Jak pokazują dane epidemiologiczne, bakterie są przyczyną różnych chorób, w tym m.in.:

  • alergie i nietolerancje pokarmowe,
  • otyłości, cukrzycy
  • zawału serca
  • celiakii
  • reumatyzmu
  • zespołu jelita drażliwego
  • wzmożone łaknienie określonych pokarmów (np. słodyczy),
  • problemy z psychiką: depresja, nerwica, nadpobudliwość, lęki,
  • stany zapalne skóry, takie jak: trądzik, egzema, grzybice skóry i paznokci, wysypki, łupież,
  • kandydoza,
  • trudności z utratą wagi lub przytyciem,
  • syndrom przewlekłego zmęczenia,
  • obniżona odporność organizmu (częste grypy, infekcje zatok i układu oddechowego).

Za występowanie dysbiozy odpowiedzialne są w dużej mierze produkty zwierzęce, a zwłaszcza przetworzone przemysłowe, dlatego powinniśmy bardziej zwracać uwagę na to, z czego złożona jest nasza codzienna dieta.

Bakterie są nie tylko złe, ale i niezbędne. 20 % pokarmu, strawione jest przez niezbędne bakterie dojelitowe. Dbamy by były one dla nas wsparciem.

UKŁAD POKARMOWY MIESZA W GŁOWIE

Dowodów na powiązania między neuronami w brzuchu i w głowie jest coraz więcej. Przykładem może być zespół jelita nadwrażliwego. Na to schorzenie cierpi ok. 15 proc. Polaków i innych mieszkańców krajów rozwiniętych. Objawy to przewlekłe bóle brzucha, wzdęcia lub uczucie dyskomfortu, zmiana rytmu wypróżnień, uporczywe biegunki lub zaparcia. „Dopiero niedawno skojarzono, że na zespół jelita nadwrażliwego ma wpływ również mikroflora jelitowa. Wcześniej uważano, że te dolegliwości mają związek wyłącznie z psychiką. Faktem jest, że objawom ze strony jelit często towarzyszą depresja, zaburzenia lękowe lub nerwicowe. W swojej praktyce spotykam się z mnóstwem takich przypadków” – mówi gastroenterolog dr n. med. Wojciech Marlicz, przewodniczący Zachodniopomorskiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii.

Tymczasem badania wykazały, że to właśnie zmiany dotyczące liczby i gatunków bakterii w jelitach wywierają negatywny wpływ na psychikę pacjentów. Gdy zostaną wyleczeni z choroby, poprawia się ich nastrój, koncentracja i pamięć. Oczywiście może to być „skutek uboczny” powrotu do zdrowia, ale przeczą temu wyniki eksperymentów na zwierzętach. Jeśli myszy pozbawimy prawidłowej mikroflory jelitowej, pojawiają się u nich zaburzenia nastroju lub napady lękowe. A gdy przeniesiemy bakterie z jelit chorych zwierząt do zdrowych, wraz z nimi pojawiają się także zmiany w zachowaniu.

Chore kosmki jelitowe.

Jak jelita rządzą Twoim mózgiem?

Dysbioza- zaburzenie składu flory bakteryjnej.

Wszelkie choroby prowadzące do nieszczelności jelit.

Przewlekłe zapalenie jelit, które wpływa na czynności mózgu i może przyczynić się do powstania depresji oraz może zwiększyć ilość wydzielanego hormonu stresu.

Reakcja immunologiczna na częściowo strawione białko, przedostające się przez ścianę jelit, gluten i kazeina (gluteomorfina i kazeinomorfina)

Dieta nadmiernie bogata w pokarmy zawierające węglowodany proste, powoduje nadmierny wzrost flory bakteryjnej, co powoduje gazy i wzdęcia, wydzielanie toksycznego amoniaku.

 

Produkty firmy Forever Living Products korzystne dla odbudowy jelit to

  1. Miąższ aloesowy ze specjalnie hodowanego w Arizonie, na Dominikanie i w Meksyku odmiany aloe barbadensis Miler.
  2. Arctic SEA to wysokiej jakości kwasy tłuszczowe omega 3 i 9 ze szprotek, kalmarów i oliwy z oliwek.
  3. LITE PLUS to 18 aminokwasów z witaminami i minerałami.
  4. Pola zieleni skiełkowane jęczmień, lucerna i pszenica, produkt bezglutenowy.
  5. Mleczko pszczele wysokiej jakości skoncentrowana dawka aminokwasów, witamin z grupy B i minerałów.
  6. Propolis nie podgrzewany ani nie w spirytusie produkt pszczeli dla likwidacji złych bakterii, grzybów i wirusów. Drobnoustroje nie przyzwyczajają się do propolisu.

Wszystkie produkty są certyfikowane, są na rynku od 42 lat, firma jest w 160 krajach.

 

Produkty są dostępne w Studio BIO-REH, rehabilitacja dorosłych i dzieci w Oświęcimiu ul. Garbarska 1, tel. 502351382.

Opracowane w oparciu o wykłady lekarzy, literaturę „Historia wewnętrzna” Enders Giulia, „Szczęśliwe jelita” Pedre Vincent,

- REKLAMA -

Popularne

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Zator
całkowite zachmurzenie
5.8 ° C
6.1 °
5 °
86 %
2.1kmh
94 %
śr
15 °
czw
18 °
pt
17 °
sob
15 °
nie
6 °
- REKLAMA -
- REKLAMA -
- REKLAMA -
- REKLAMA -
- REKLAMA -
- REKLAMA -
- REKLAMA -
- REKLAMA -
- REKLAMA -
- REKLAMA -