Polityka prywatności

I Postanowienia Ogólne

Portal Zator24 w dokumencie Polityka Prywatności informuje, w jaki sposób dane przekazywane przez Użytkowników są gromadzone, przetwarzane i zabezpieczane. Poniższe przepisy ustanowione zostały w celu wypełnienia wymogów natury prawnej oraz zapewnieniu Użytkownikom prawa do prywatności.

II Gromadzenie, przetwarzanie danych przez Portal Zator24.

Portal Zator24 zapewnia użytkownikom możliwość anonimowego korzystania z podstawowych funkcji, takich jak czytanie, udostępnianie artykułów czy udział w sondach. Użytkownik może uzyskać dostęp do szerszych funkcjonalności poprzez rejestrację, w której wymagane jest podanie nazwy użytkownika oraz adresu e-mail (pozostałe dane nie są konieczne, Użytkownik dobrowolnie podejmuje decyzję o ich przekazaniu).

Aby ciągle doskonalić swoją platformę, Portal Zator24 gromadzi niezbędne dane dotyczące Użytkowników, takie jak: logi systemowe, czas wizyty, IP komputera. Ponadto śledzone są informacje dotyczące ruchu w Portalu, statystyki oglądalności poszczególnych stron oraz schemat przechodzenia między kolejnymi artykułami.

Funkcję Administratora danych osobowych udostępnionych przez Użytkownika pełni Agencja Interaktywna Proadax z siedzibą w Zatorze. Użytkownik korzystając z serwisu zezwala na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z przepisami, które regulują: ustawa z dania 29 sierpnia 1997 roku o ochronie danych osobowych oraz ustawa z dania 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną.

III Wykorzystanie, udostępnianie danych osobowych

Gromadzone dane wykorzystywane są w celu przeprowadzania pomiarów oglądalności, ulepszania usług i treści, informowania podmiotów zainteresowanych o usługach oferowanych przez Portal, szacowaniem prognoz przepływu ruchu oraz przygotowywania działań marketingowych.

Portal Zator24 zobowiązuje się nie udostępniać danych osobowych Użytkowników osobom i podmiotom trzecim bez wyraźnej zgody Użytkownika. Wyjątkiem są sytuacje, kiedy wniosek o przedstawienie danych osobowych wystosowały organy upoważnione oraz kiedy dane nie pozwalają na powiązanie z indywidualnym Użytkownikiem (np. dane zbiorcze).

IV Dostęp i modyfikacja danych osobowych

Każdy Użytkownik wyrażający zgodę na przetwarzanie danych osobowych otrzymuje prawo do wglądu, aktualizacji oraz usuwania swoich danych. Odbywa się to z poziomu panelu użytkownika, jeśli mowa o działaniach, których Użytkownik nie może wykonać samodzielnie, odbywa się to po kontakcie z Administracją Portalu pod adresem: biuro@zator24.pl.

V Polityka plików Cookie

Czym są pliki Cookie

Ciasteczka (ang. cookies) to niewielkie pliki, zapisywane i przechowywane na twoim komputerze, tablecie lub smartphonie podczas gdy odwiedzasz różne strony w internecie. Ciasteczko zazwyczaj zawiera nazwę strony internetowej, z której pochodzi, „długość życia” ciasteczka (to znaczy czas jego istnienia), oraz przypadkowo wygenerowany unikalny numer służący do identyfikacji przeglądarki, z jakiej następuje połączenie ze stroną internetową.

Polityka plików Cookie

  1. W związku z udostępnianiem zawartości serwisu internetowego zator24.pl stosuje się tzw. cookies, tj. informacje zapisywane przez serwery na urządzeniu końcowym użytkownika, które serwery mogą odczytać przy każdorazowym połączeniu się z tego urządzenia końcowego, może także używać innych technologii o funkcjach podobnych lub tożsamych z cookies. W niniejszym dokumencie, informacje dotyczące cookies mają zastosowanie również do innych podobnych technologii stosowanych w ramach naszych serwisów internetowych. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika serwisu internetowego zator24.pl. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę domeny serwisu internetowego, z którego pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  2. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:

– dostosowania zawartości stron serwisu internetowego do preferencji użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie użytkownika serwisu internetowego i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb,
– tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości,
– utrzymania sesji użytkownika serwisu internetowego (po zalogowaniu), dzięki której użytkownik nie musi na każdej podstronie serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła,
– dostarczania użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.

  1. W ramach serwisu internetowego zator24.pl możemy stosować następujące rodzaje plików cookies:
    – „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach serwisu internetowego, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach serwisu,
    – pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach serwisu,
    – pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych serwisu,
    – „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez użytkownika ustawień i personalizację interfejsu użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.,
    – „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  2. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym użytkownika. Użytkownicy serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu użytkownika serwisu internetowego. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej). Niedokonanie zmiany ustawień w zakresie cookies oznacza, że będą one zamieszczone w urządzeniu końcowym użytkownika, a tym samym będziemy przechowywać informacje w urządzeniu końcowym użytkownika i uzyskiwać dostęp do tych informacji.
  3. Wyłączenie stosowania cookies może spowodować utrudnienia korzystanie z niektórych usług w ramach naszych serwisów internetowych, w szczególności wymagających logowania. Wyłączenie opcji przyjmowania cookies nie powoduje natomiast braku możliwości czytania lub oglądania treści zamieszczanych w serwisie internetowym zator24.pl z zastrzeżeniem tych, do których dostęp wymaga logowania.
  4. Pliki cookies mogą być zamieszczane w urządzeniu końcowym użytkownika serwisu internetowego zator24.pl, a następnie wykorzystywane przez współpracujących z serwisem reklamodawców, firmy badawcze oraz dostawców aplikacji multimedialnych.

Jak wyłączyć pliki cookie w przeglądarce ?

Przeglądarka Opera
Przeglądarka Firefox
Przeglądarka Chrome
Przeglądarka Internet Explorer
Przeglądarka Safari

VI Odsyłacze z innych stron

Dokument Polityka Prywatności dotyczy serwisów zarządzanych przez Portal Zator24. Nie obowiązuje natomiast na stronach, których właścicielem jest inna osoba lub podmiot, a na których umieszczone zostały odsyłacze do jakiejkolwiek ze stron wchodzących w skład Portalu Zator24.

VII Aktualność Polityki Prywatności

Administrator Portalu Zator24 zobowiązuje się do utrzymywania informacji aktualnych i zgodnych z prawdą w dokumencie Polityka Prywatności.

VIII Kontakt z administracją Portalu

W celu zadania pytań dot. polityki prywatności lub jakiegokolwiek innego obszaru działalności Portalu Regionalnego, uprasza się o kontakt z administracją ww. Portalu pod adresem: biuro@zator24.pl, poprzez formularz kontaktowy lub pisemnie na adres zarządcy Portalu (Proadax Agencja Interaktywna, 32-640 Zator, ul. Grunwaldzka 5).

aktualizacja: 21-07-2017r.