14.4 C
Zator
sobota, 25 maja 2024
- REKLAMA -

Odkrywamy Skarby Doliny Karpia – warsztaty kulinarne

Musisz przeczytać

- REKLAMA -

W ramach akcji promocyjnej Odkrywamy Skarby Doliny Karpia zachęcamy do zapoznania się z ofertą warsztatową Ekomuzeum Doliny Karpia i zdobywania wiedzy w przyjemny i aktywny sposób. Podczas warsztatów kulinarnych spróbować można produktów lokalnych i poznać sekrety smaków z Doliny Karpia.

Ekomuzeum to sieć atrakcji w terenie prezentujących „żywe” dziedzictwo przyrodnicze, historyczne i kulturowe – pozwala w wyjątkowy sposób zobaczyć, poznać i doświadczyć różnych wartości regionu.

Ekomuzeum Doliny Karpia zaprasza w ciekawe zakątki, gdzie można podziwiać malownicze krajobrazy, poznać unikatową przyrodę, dowiedzieć się, na czym polega gospodarka stawowa oraz posmakować lokalnej kuchni, szczególnie potraw z wyjątkowych, hodowanych na miejscu ryb. Ekomuzeum to także okazja do spotkania z pasjonatami, którzy nie tylko opowiadają o swojej działalności, prezentują niezwykłe wyroby ale też uczą jak można je zrobić samemu.

Ekomuzeum tworzone jest przez niezwykłych ludzi, którzy dzielą się swoimi pasjami do wikliniarstwa, pszczelarstwa, malarstwa, gotowania czy historii. Ekomuzeum to miejsca, które tętnią życiem. Ich gospodarze zapraszają, aby odbyć niezwykłą przygodę:

– Warsztaty z wyrobu pizzy i omówienie wypieku chleba Revel (Restauracja Revel)

Uczestnicy warsztatów samodzielnie wykonują pizzę z wybranych składników pod okiem profesjonalnego kucharza, który omawia cały proces produkcji ciasta i pieczenia pizzy. Następnie podczas wypieku pizzy kucharz opowiada o chlebie Revel posiadającym znak marki lokalnej Dolina Karpia. Na koniec odbywa się degustacja własnych wypieków.

Więcej informacji znajduje się na stronie internetowej: www.ekomuzeumdolinykarpia.pl/100-ekomuzeumdolinykarpia-warsztaty-z-wyrobu-pizzy-i-omowienie-wypieku-chleba-revel

 

– Warsztaty z produkcji Krówki Zatorskiej (Lolly Polly)

Warsztaty z produkcji Krówki Zatorskiej to usługa oznaczona marką lokalną Dolina Karpia. Podczas warsztatów można dowiedzieć się, jak powstaje Krówka Zatorska oraz zobaczyć proces jej wytwarzania. Ostatni etap warsztatów, to możliwość samodzielnego pokrojenia i zapakowania cukierków, według własnego pomysłu.

Więcej informacji znajduje się na stronie internetowej: www.ekomuzeumdolinykarpia.pl/103-ekomuzeumdolinykarpia-warsztaty-z-produkcji-krowki-zatorskiej

– Warsztaty lodowe (Cukiernia Urbańscy)

Podczas warsztatów lodowych pokazywany jest proces produkcji lodów. Uczestnicy otrzymują wszystkie niezbędne składniki i pod okiem opiekuna tworzą lodowy sorbet wybranego smaku Lodów Zatorskich. Lody Zatorskie, to produkt wysokiej jakości, który jest produkowany na bazie naturalnych składników, takich jak mleko, masło oraz śmietana. Lody Zatorskie posiadają znak marki lokalnej Dolina Karpia. Po zakończeniu warsztatów każdy uczestnik otrzymuje wykonany przez siebie sorbet lodowy.

Więcej informacji znajduje się na stronie internetowej: www.ekomuzeumdolinykarpia.pl/104-ekomuzeumdolinykarpia-warsztaty-lodowe

– Warsztaty z filetowania karpia wraz z degustacją karpia wędzonego (Franciszek Sałaciak)

W trakcie warsztatów z filetowania karpia uczestnicy mają możliwość poznania techniki filetowania karpia. Warsztaty rozpoczynają się od przedstawienia historii gospodarki rybackiej na obszarze Doliny Karpia oraz właściwości smakowych karpia. Następnie przeprowadzony zostaje pokaz, a także filetowanie przez uczestników pod okiem instruktora. Wy filetowane karpie przekazywane są do wędzenia, po którym następuje degustacja.

Więcej informacji znajduje się na stronie internetowej: www.ekomuzeumdolinykarpia.pl/9-ekomuzeumdolinykarpia-warsztaty-z-filetowania-karpia-wraz-z-degustacja-karpia-wedzonego

– Warsztaty z filetowania karpia oraz gotowania zupy rybnej (Restauracja Karpiówka)

W trakcie warsztatów uczestnicy mają możliwość poznania techniki filetowania karpia. Warsztaty odbywają się z wykwalifikowanym personelem, który dokonuje pokazowego filetowania karpia omawiając również etapy obróbki karpia przed filetowaniem. Kolejną częścią warsztatów jest gotowanie zupy rybnej na bazie sprawionych wcześniej ryb. Zakończeniem warsztatów jest degustacja przyrządzonej zupy.

Więcej informacji znajduje się na stronie internetowej: www.ekomuzeumdolinykarpia.pl/112-ekomuzeumdolinykarpia-warsztaty-z-filetowania-karpia-oraz-gotowania-zupy-rybnej-wraz-z-noclegiem

Wszystkie miejsca i ich oferty dostępne są na stronie internetowej:
www.ekomuzeumdolinykarpia.pl oraz na www.dolinakarpia.eu.

Zapraszamy do Ekomuzeum Doliny Karpia!

Zdjęcia: Marcin Gałek

- REKLAMA -

Popularne

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Zator
zachmurzenie umiarkowane
14.4 ° C
15.7 °
13.9 °
89 %
1.4kmh
72 %
sob.
23 °
niedz.
25 °
pon.
24 °
wt.
22 °
śr.
14 °
- REKLAMA -
- REKLAMA -
- REKLAMA -
- REKLAMA -
- REKLAMA -
- REKLAMA -