Po oscypka sięgamy zazwyczaj na tyle rzadko, że nie zastanawiamy się, co on faktycznie nam dostarcza i co ma w środku. A okazuje się, że warto przyjrzeć mu się bliżej, bo ser powstający głównie z mleka owczego jest bogatszy w składzie w porównaniu z mlekiem krowim. Z jego spożyciem nie należy jednak przesadzać. Dlaczego?
Śmiało można powiedzieć, że oscypki to najpopularniejsze sery na Podhalu. Mniej ceprów wie, czym jest gołka czy pucok. O miano najbardziej znanego z oscypkiem może powalczyć chyba jedynie bryndza. Oscypki to specyficzne sery, które powstają, a raczej powinny powstawać w sposób zgodny z przepisami. Minimalna zawartość mleka owczego w oscypku to 60 proc. A mleko owcze znacznie różni się od krowiego. Przyczyną jest nie tylko to, że daje je inne zwierzę, ale znaczenie ma to, co zjada.
Wypasane na łąkach wśród gór
Owce wypasane są na łąkach w określonym przedziale czasowym. Oczywiście prawo coś narzuciło bacom, ale górale i tak trzymają się swoich zasad, przekazanych z dziada pradziada. Pokrywają się one z obowiązującymi przepisami. Jak można przeczytać na stronie podhalańskiego sklepu z produktami regionalnymi https://www.oscypki.pl/ są one robione tylko od maja do października. A odpowiedź na pytanie dlaczego, jest banalna: w tych miesiącach wypasane na łąkach owce dają mleko. Łąki na których wypasane są owce na Podhalu są bogate w rośliny, nie tylko charakterystyczne dla górskich regionów, ale i takie, których nie spotkamy nigdzie indziej. Wiele z nich przez medycynę ludową jest uznawanych za lecznicze. Zjadają je owce, przekazując ich wartościową część w postaci oscypka. Dlatego oscypki uznawane są za zdrowe sery. Mało tego, wg naukowców mleko owcze ma pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. A niestety jest nadal niedoceniane. Szacuje się, że 70 proc. mleka owczego idzie na przetworzenie.
Co ma w sobie oscypek?
Mleko owcze w porównaniu z krowim, ma więcej białka, kazeiny oraz składników mineralnych. Zawiera cenne pierwiastki, jak: jod, miedź, cynk, magnez, selen. Mleko owcze zawiera również więcej witamin od krowiego takich jak: B6, B12 czy A. Ponadto, w tłuszczu jest więcej CLA, a to jemu przypisuje się działanie antynowotworowe. I to wszystko właśnie dzięki temu, że owce wypasane są w szczególnych miejscach. W ogóle decydując się na zakup sera podhalańskiego, ale od sprawdzonego sprzedawcy, również można otrzymać ser z mieszanki mleka krowiego i owczego. W ofercie sery wędzone i niewędzone, w różnych postaciach, szczegóły można sprawdzić na stronie https://www.oscypki.pl/produkty/sery-podhalanskie/. Mleko krowie ma przewagę nad owczym w kwestii kaloryczności, czyli oscypek jest tłustszy od gołki. Oscypkiem powinniśmy się zajadać, ale nie objadać, ze względu właśnie na to, że ser jest tłusty.
Oscypek świetnie się sprawdza jako przekąska bądź dodatek do rożnych dań. A już rewelacyjnie, gdy chodzimy po górach. W końcu górale stworzyli go po to, by dodawał energii w ciężkiej pracy.