Po raz czternasty spotkaliśmy się na Wielkich Zatorskich Żniwach Karpiowych. W niedzielę 18 czerwca na Łowisku Podolsze. Na samym początku burmistrz Mariusz Makuch oraz Prezes Stowarzyszenia Dolina Karpia Franciszek Sałaciak rozdali nagrody w Zawodach Wędkarskich o Puchar Burmistrza Zatora.
Po przywitaniu i rozdaniu pucharów do pracy przystąpili młodzi kucharze. Podczas Żniw organizowane są bowiem Mistrzostwa Szkół Gastronomicznych w przyrządzaniu potraw z karpia. W tym roku do kulinarnych zmagań stanęło 5 drużyn. Ich zmaganiom przyglądało się jury w składzie: Katarzyna Wójcik (Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa o/Kraków), Marcin Socha i Kamil Urbanik (Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników). Zdaniem jurorów najlepszą potrawą był „Karp w zielonej dolinie” przygotowany przez drużynę Zespołu Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Tarnowie (Łucja Plebanek, Kamil Cygan). Drugie miejsce zdobyli uczniowie Powiatowego Zespołu nr 4 Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Oświęcimiu (Jakub Krzemień, Tymoteusz Woszczyk) za „Karpia z porzeczkami”. Trzecie miejsce przypadło Wielozawodowemu Zespołowi Szkół w Zatorze (Klaudia Pawlik, Julia Suski). Kolejne miejsca ex aequo przypadły Zespołowi Szkół CKU w Radoczy (Aleksandra Kantorska, Kinga Zając) za „Karpia w sosie chrzanowym z warzywami” oraz Zespołowi Szkół Gastronomicznych w Krakowie (Kacper Kułaga, Robert Szczałba) za sushi z karpia.
Szkoły oraz uczniowie otrzymali nagrody ufundowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w Krakowie, Stowarzyszenie Dolina Karpia (nagrody współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach PO RYBY), Starostę Oświęcimskiego oraz Starostę Wadowickiego.
Poza Mistrzostwami karp królował na stoiskach przygotowanych przez koła gospodyń i gospodarzy z Doliny Karpia. Swoje specjały przygotowali gospodynie i gospodarze z KGW Podolsze, Zator, Rudze, Smolice, Paszkówka. Po raz pierwszy w Żniwach Karpiowych udział wzięły gospodynie z „poszerzonej” Doliny Karpia: KGW Jaszczurowa oraz KGW „Swojskie Klimaty” z Barwałdu Średniego. Wśród potraw znalazły się m.in. karp w zalewie od Franciszka Sałaciaka, Kładzionka ziemniaczana z Witanowic, Jabłecznik przygotowany przez Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Radoczy oraz rogaliki drożdżowe z jabłkiem i cynamonem i chleb Revel.
Na scenie zaprezentowali się: Aleksandra Sajdak, „Tańczące Kumoszki” z Paszkówki, Elena Mamcarczyk, Nicole Czerwiec i Wiktoria Kobylańska z Przeciszowa, Zespół Śpiewaczy „Kalina” z Polanki Wielkiej, „Wesołe Gosposie” z Witanowic, „Jaszczurowanianki” z Jaszczurowej oraz Orkiestra Dęta z Ryczowa.
Mimo deszczu działał stragan zabaw dla dzieci oraz warsztaty kulinarne przygotowane przez ROK Zator.
Fotorelacja dostępna: https://www.rokzator.pl/relacje/1583-wielkie-zatorskie-%C5%BCniwa-karpiowe-2022
Info: ROK Zator